czysta dieta, produkty spożywcze

Czysta dieta – niezamierzone konsekwencje

Czysta dieta lub inaczej czyste odżywianie (z ang. clean eating) to coraz bardziej popularny model odżywiania, który często jest bardziej religią niż prawdziwą inwestycją w zdrowie. Na pewno słyszałeś, jak niektórzy nastawieni na zdrowe odżywianie sportowcy mówią o dobrych produktach spożywczych, złych produktach spożywczych, zdrowej żywności i czystej żywności. Niektórzy odnoszą się do jedzenia, jakby było narkotykiem – Odstawiłem cukier i białą mąkę. Inni wymyślają różne sposoby, by trzymać się z daleka od swoich ulubionych potraw – Nie kupuję płatków, dzięki temu nie zjadam całego pudełka na raz. Jest też typ policjanta, który zawstydza cię, na przykład kiedy jesz deser – Naprawdę masz zamiar zjeść cały ten cukier ??? Tak, jakby jedno ciasteczko miało ci zrujnować resztę życia.

Na czym polega czysta dieta

Czysta dieta obejmuje produkty spożywcze, które cechuje to, że są naturalnego pochodzenia, nieprzetworzone, bez GMO, bez cukru, pełnoziarniste, bez syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, bez antybiotyków, bez trudno wymawialnych dodatków czy dodatkowych opakowań. 

Założenia w teorii wydają się słuszne, jeśli jednak pragniesz jeść czysto w nadziei na poprawę zdrowia i wydajności, zwróć uwagę na następujące fakty:

  • nie ma czegoś takiego jak dobre jedzenie, nie ma też złego jedzenia (oprócz tego, które jest spleśniałe lub trujące). Istnieje tylko zrównoważona dieta i niezrównoważona dieta.
  • nie należy oceniać pojedynczego pokarmu (czerwonego mięsa, białego chleba) lub składnika (cukier, sól). Zamiast tego oceń menu na cały dzień, tydzień, miesiąc i rok. Nawet “złe” pokarmy o niewielkiej wartości odżywczej w ogólnym, zdrowym programie żywnościowym mogą zostać zrównoważone.
  • czysta dieta może powodować niezamierzone negatywne konsekwencje.

Czysta dieta – zagrożenia

Brak czerwonego mięsa ogranicza podaż żelaza, minerału niezbędnego, by zapobiegać anemii i zmęczeniu.

Wyeliminowanie soli zmniejsza spożycie jodu, minerału dodawanego do soli kuchennej w latach dwudziestych XX w, by zapobiegać problemom tarczycy. Niedobór jodu wiąże się z niepłodnością, słabym rozwojem mózgu u niemowląt i niskim tempem metabolicznym.

Żywność bez dodatków oznacza także brak witamin i minerałów dodawanych między innymi do pokarmów zbożowych dla uzyskania korzyści zdrowotnych. Przykładem może być siarczan żelaza, dodawany jako suplement żelaza dla osób nie jedzących czerwonego mięsa.

Co jeść?

Niejedzenie cukrubiałej mąki rafinowanej eliminuje wiele produktów spożywczych. Czy to naprawdę taki wielki grzech, że jedzenie sprawia ci przyjemność? Czy na pewno nigdy więcej nie chcesz zjeść urodzinowego tortu ani świątecznych ciasteczek? Jeśli tak naprawdę każda nadarzająca się okazja kończy się obżarstwem, zwróć uwagę, że im bardziej unikasz tych produktów, tym większe jest później twoje obżarstwo. Twój mózg szydzi z ciebie: “Ostatnia szansa na ciasteczko, więc lepiej zjedz więcej teraz, ponieważ smakują tak cudownie …” I pożerasz cały talerz…

A zatem zamiast stosować czystą dietę, lepiej skupić się na jedzeniu ogólnie zdrowych posiłków. Niech 85% do 90% kalorii pochodzi z wartościowych produktów i 10% do 15% z czegokolwiek.

Nie musisz jeść idealnie, by twoja dieta była doskonała!

***

Copyright: Nancy Clark, luty 2016. Oryginalny tekst ukazał się na blogu Nancy Clark.

Nancy Clark – dietetyk sportowy, prowadzi prywatną praktykę w Bostonie, gdzie pomaga zarówno sportowcom wyczynowym, jak i osobom aktywnym fizycznie stworzyć prawidłowe plany żywieniowe, autorka książki Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla aktywnychktóra ukazała się nakładem Wydawnictwa Buk Rower.

Powiązane wpisy

  1. Zrównoważona dieta – wyższy poziom żywienia.
  2. Czy chleb tuczy? Prawdy i mity o pieczywie.
  3. Co jeść przed treningiem, czyli dieta a wydolność.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry