"Jedz i trenuj. Poradnik odżywiania dla sportowców"

Autorka dzieli się wiedzą z dziedziny dietetyki sportowej, by zapewnić osobom aktywnym różnorodny i pełnowartościowy plan żywieniowy.


Wokół tego, które produkty są „dobre” dla zdrowia, a które „złe”, panuje mnóstwo zamieszania, stąd częste pytania o to, jakich pokarmów powinno się unikać. Zawsze wtedy odpowiadam, że „złe” są jedynie to pokarmy zepsute albo trujące (ewentualnie te, na które mamy alergię). Wszystkie inne można z umiarem wprowadzić do zbilansowanego planu żywieniowego - pisze Nancy Clark w książce “Jedz i trenuj”.

Nancy Clark to orędowniczka równowagi w odżywianiu. Książka nie jest typowym poradnikiem dietetycznym. Nie znajdziemy tu obostrzeń, kategorycznych zakazów, czy jednego właściwego sposobu odżywiania. Stanowi żywieniowe credo autorki wypełnione poradami, które pomagają stosować zdrową dietę na co dzień. Czytelnik otrzymuje wskazówki, jak ułożyć sobie plan odżywiania, co i kiedy jeść, co wybierać z menu, kiedy zmuszeni jesteśmy jeść poza domem i jak radzić sobie z napadami głodu. Osobna część w książce poświęcona jest wskazówkom, co jeść przed wysiłkiem, w trakcie i po nim, suplementacji i odżywkom. Sporo miejsca poświęca redukcji wagi. Obala mity, odwołując się do badań naukowych. Pomaga poradzić sobie z obsesją odchudzania. Promuje zgodę na własne ciało, bycie zdrowym i pielęgnowanie dobrej formy. Zachęca, by zrzucać kilogramy z głową i szacunkiem dla siebie. Pomaga wybrać ćwiczenia, które będą spalać kalorie i poprawiać metabolizm.

Kup książkę za 34,90 zł zamiast 49,90 zł

Książka pomaga zadbać o zdrowie i sprawność fizyczną. Czytelnik znajduje w niej odpowiedzi na pytania o indeks glikemiczny, aminokwasy, napoje izotoniczne, żywność dla sportowców, syrop glukozowo-fruktozowy, skurcze mięśni, żywność organiczną, niedobór sodu, regenerację po wysiłku, a także wskazówki dotyczące wprowadzania tej wiedzy w życie.

Do tej pory na świecie sprzedano 500 tysięcy egzemplarzy książki Clark.


KUP TERAZ


Recenzje książki



Patroni medialni:
Patroni medialni:

Autorzy:

Nancy Clark
Nancy Clark

Nancy Clark to dyplomowana dietetyczka sportowa, autorka popularnych książek, znana z umiejętności przekładania naukowej wiedzy o żywieniu na język praktycznych porad. Prowadzi prywatną praktykę w Healthworks Fitness Center w Chestnut Hill w stanie Massachusetts, doradza trenującym rekreacyjnie i zawodowym sportowcom oraz firmom sportowym. Jej pacjentami są członkowie drużyny bejsbolowej Boston Red Sox, koszykarze Boston Celtics oraz wielu innych sportowców reprezentujących różne dyscypliny sportu. Prowadzi serie warsztatów na całym świecie dla specjalistów od zdrowia i żywienia.

Nancy Clark prowadziła wykłady dla American Dietetic Association (ADA; Amerykańskiego Towarzystwa Dietetyki), American College of Sports Medicine (ACSM; Amerykańskiego College’u Medycyny Sportowej), dla sportowców i trenerów z Boston College. Stopnie naukowe w dziedzinie żywienia zdobywała w Simmons College w Bostonie (licencjat) i Boston University (magister). Odbyła staż jako dietetyk w szpitalu Massachusetts General Hospital. Jest członkiem ADA oraz zdobywcą przyznawanej przez tę organizację nagrody Media Excellence Award, członkiem grupy zrzeszającej praktykujących dietetyków SCAN przy ADA, członkiem ACSM i zdobywczynią nagrody honorowej przyznanej przez oddział ACSM w Nowej Anglii. Zdobyła również nagrodę 2007 Simmons College Distinguished Alumna Award. Prowadzi rubryki o odżywianiu w „New England Runner”, „Adventure Cycling” oraz „American Fitness”, pisuje dla magazynów „Shape” czy „Runner's World”. Tworzy comiesięczną rubrykę „The Athlete's Kitchen”, która ukazuje się regularnie w ponad 100 publikacjach i na stronach internetowych.

Biega, wiosłuje, jeździ na rowerze, uczestniczy w wyprawach wysokogórskich. Mieszka w Bostonie z mężem, synem i córką.